Llojet dhe simptomat e prostatitit

Prostatiti është një inflamacion i gjëndrës së prostatës, e cila është përgjegjëse për përbërjen dhe viskozitetin e spermës, d. m. th. për aftësinë e një njeriu për të fekonduar. Inflamacioni në organ përkeqëson prodhimin e sekrecioneve (lëng prostatës), shfaqet dhimbje, urinimi dëmtohet, ereksioni dobësohet.

diagnoza e prostatitit në një burrë sipas figurës

Prostatiti po bëhet më i ri

Më parë besohej se prostatiti është një sëmundje e të moshuarve. Mbase ishte. Por tani kryesisht të rinjtë i drejtohen urologut me simptoma të prostatitit. Kjo është për shkak të faktit se ka shumë arsye për zhvillimin e prostatitit, dhe shumica e tyre janë thjesht në rrezik të njerëzve seksualisht aktivë.

Sipas statistikave mjekësore, simptomat e prostatitit janë të pranishme në 40% të burrave nën 40 vjeç. Tek burrat mbi 50 vjeç, incidenca arrin 50%. Në çdo mashkull të tretë, sëmundja bëhet kronike për shkak të mungesës së trajtimit ose trajtimit jo të plotë.

Shkaqet e prostatitit

Çdo inflamacion në trup, përfshirë edhe në gjëndrën e prostatës, mund të ndodhë për dy arsye: infeksioni dhe ndikimi i jashtëm. Prandaj, të gjitha shkaqet e prostatitit mund të ndahen në 2 grupe të mëdha: infektive dhe jo-infektive.

Infektive përfshijnë:

 1. Infeksionet seksuale bakteriale.Klamidia, trikomoniaza, gonorrea dhe patogjenë të tjerë të transmetuar gjatë marrëdhënieve seksuale hyjnë në gjëndër, duke shkaktuar inflamacion.
 2. Infeksionet virale.Papillomavirusi, herpesi, gripi, rubeola - patogjenët provokojnë inflamacion, i cili shpejt derdhet në një formë kronike. Infeksioni ndodh hematogjene (përmes gjakut) ose, si në rastin e HPV, përmes kontakteve seksuale.
 3. Infeksionet mykotike.Me kandidiazë, mikroorganizmat depërtojnë në uretër. Rreziku i sëmundjes është më i lartë nëse burri kohët e fundit ka marrë antibiotikë.
 4. Infeksionet e zakonshme.Stafilokoku aureus, enterokoku dhe patogjenë të tjerë që shkaktojnë bronkit, pielonefrit dhe sëmundje të tjera serioze gjithashtu mund të provokojnë prostatit. Për shembull, bacili i tuberkulozit të Koch ose E. coli mund të shkaktojë inflamacion. Patogjenët depërtojnë në gjëndër në një mënyrë hematogjene - përmes gjakut, nga një organ i infektuar në tjetrin. Mund të merrni prostatit edhe nëse keni karies të patrajtuar.

Jo-infektive përfshijnë:

 1. Lëndim, dëmtim.Dëmtimi i një nervi në traktin urinar të shkaktuar nga operacioni ose trauma kontribuon në prostatit.
 2. Çrregullime imune, endokrine dhe neurologjike (bllokimi i nervit).
 3. Hipotermia e shpeshtë.Argëtim dimëror - tortë me qumështor dhe patinazh në akull pa mbathje termike - një rrugë e drejtpërdrejtë për një urolog me simptoma të prostatitit. Larja në ujë të ftohtë gjithashtu do të çojë atje.
 • Inflamacion i shoqëruar me hyrjen e urinës dhe derdhjes në kanalet e prostatës.
 1. Stili i jetës së ulur.Zakon i të ndenjurit pa ngrohje fizike çon në ngecje të gjakut në legenin e vogël dhe në funksionimin e dëmtuar të prostatës.
 2. Jeta seksuale e parregullt.Rezultati është ngecja e lëngjeve në prostatë dhe pezmatimi i organeve.

Sigurisht, jo të gjithë burrat me prishje të dhëmbëve rrezikojnë nga prostatiti. Probabiliteti për t’u sëmurë është i lartë vetëm me imunitet të dobët.

Faktorët e favorshëm për zhvillimin e prostatitit:

 • incidencë e shpeshtë;
 • stresi;
 • që jetojnë në kushte të këqija mjedisore;
 • ushqimi i dobët;
 • zakone të këqija;
 • mungesa e gjumit.

Llojet e prostatitit

Ekzistojnë 4 lloje kryesore të prostatitit: bakterial akut, kronik, abakterial kronik dhe prostatodynia. Format ndryshojnë në ashpërsinë e simptomave dhe rrjedhën.

Mosfunksionimi seksual në sfondin e prostatitit ndodh në çdo njeri të dytë, pacientët ankohen për përkeqësim të ereksionit dhe ulje të epshit.

Sëmundja shkakton jo vetëm probleme me jetën seksuale. Shoqërohet me çrregullime urinare dhe sindromën e dhimbjes kronike (ndjesi të dhimbshme në legen, shpinë, nyje).

Klasifikimi modern dhe simptomat e prostatitit:

 • I. Prostatiti akut bakterial.Rareshtë e rrallë, vetëm në 5% të rasteve. Arsyeja është ngjitja e infeksioneve të traktit urinar. Patologjia mund të shndërrohet në një formë kronike - prostatit bakterial kronik. Simptomat e prostatitit akut janë të shprehura mirë: ethe, dhimbje në ijë, rrezaton në rajonin e sakrumit, penisit ose rektumit, dhe gjithashtu ndodh kur ndihen organet gjenitale. Një simptomë goditëse janë problemet me urinimin.
 • IIProstatiti bakterial kronik.Diagnostikohet rrallë. Provokon rikthime të infeksioneve të traktit urinar. Simptomat e patologjisë: dobësimi i ereksionit, siklet gjatë marrëdhënies seksuale, gjatë urinimit dhe gjatë lëvizjeve të zorrëve. Djegia dhe kruajtja në perineum. Ashpërsia në zonën gjenitale.
 • IIISindroma e dhimbjes kronike të legenit(prostatiti kronik). Forma më e zakonshme (mbi 90%). Më parë, patologjia u quajt prostatit abakterial, pasi ky grup përfshin sëmundje jo-infektive. Një tipar i patologjisë është prania e dhimbjes urologjike. Grupi nuk përfshin lezione onkologjike dhe neurologjike. Nga ana tjetër, ajo është e ndarë në kategoritë IIIa - vazhdon me inflamacion (ka leukocite në urinë dhe një njollë nga prostata), IIIb - pa inflamacion.
 • IV. Prostatiti kronik- inflamacion kronik i gjëndrës. Patologjia zhvillohet në mënyrë asimptomatike, më së shpeshti zbulohet gjatë ekzaminimit për infertilitet ose kur kërkoni arsye për një rritje të nivelit të shënuesit të PSA në gjak. Skema standarde e kërkimit është mbledhja e pjesës së parë, të dytë të urinës, marrja e lëngut të prostatës dhe marrja e pjesës së tretë të urinës. Mikroskopia e biomaterialit do të zbulojë inflamacionin dhe vendndodhjen e tij.

Si të bëhet dallimi midis prostatitit akut dhe atij kronik

Simptomat e prostatitit akut janë të theksuara:

 • papritmas ka dhimbje në perineum, mund të jepet në shpinë, ijë;
 • rritet temperatura e trupit;
 • urinimi bëhet më i shpeshtë, natën burrat përjetojnë nxitje nga 5 herë;
 • gjatë urinimit, ndihet dhimbja, e përkeqësuar nga lëvizjet e zorrëve;
 • rryma e lëngut dobësohet, ndërpritet për shkak të shtrëngimit të uretrës nga edema;
 • gjaku mund të jetë i pranishëm në urinë;
 • nuk ka ndjenjë të zbrazjes së fshikëzës;
 • zgjerimi i gjëndrës - në prekje, organi i përflakur do të jetë më voluminoz dhe i dhimbshëm.

Ndërlikimet e prostatitit akut janë shumë të rrezikshme:

 • mbajtje akute e urinës, deri në pamundësi të plotë për të urinuar;
 • abscesi (abscesi) i gjëndrës së prostatës, mund të shpërthejë me derdhjen e qelbës;
 • paraprostatiti (indet përreth gjithashtu bëhen të përflakur);
 • flebiti (pezmatimi) i pleksusit venoz.

Simptomat kronike të prostatitit

 • dhimbje, siklet në ijë, testikuj ose penis, rrezatues në pjesën e poshtme të shpinës, rektumit, barkut të poshtëm;
 • dhimbje e shtuar e derdhjes, urinimit, lëvizjeve të zorrëve;
 • dhimbje neuropatike;
 • mosmbajtjeje urinare ose paaftësi për të duruar, nxitje e shpeshtë;
 • nevoja për të shtyrë kur urinoni, rryma e urinës është e dobët dhe me ndërprerje, mund të shkojë anash;
 • ndjesi djegie në uretër;
 • mosfunksionimi erektil dhe çrregullimi i ejakulimit (gjak i mundshëm në spermë);
 • sëmundjet e organeve gjenitourinar bëhen më të shpeshta dhe të përsëritura;
 • gjëndra e prostatës është zmadhuar.

Marrëdhënia me sëmundje të tjera

Anatomia e aparatit gjenital të mashkullit është e tillë që infeksioni rrjedh lehtësisht nga një organ në tjetrin. Sëmundja mund të shkaktojë inflamacion të epididymis (epididymitis), fshikëza seminale (fshikëza), testikuj (orkit).

Procesi inflamator nga testikujt, uretra mund të rritet më lart, të shkojë në gjëndrën e prostatës.

Prostatiti dhe kanceri

Inflamacioni i gjëndrës shoqërohet me tumore. Rreziku i tumoreve beninje dhe malinje rritet me moshën: te pacientët 80 vjeç, kanceri i prostatës diagnostikohet 16 herë më shpesh sesa te pacientët 50 vjeç.

Si rrjedhin puffiness dhe suppuration në kancer? Neoplazia ndodh kur procesi i maturimit dhe diferencimit prishet në qeliza. Neoplazia, nëse nuk trajtohet, shndërrohet në një tumor.

Kanceri në fazat e hershme është i fshehtë. Difficultshtë e vështirë të zbulohet në ekzaminimin e zorrës së trashë. Në të njëjtën kohë, tumoret malinje të gjëndrës së prostatës shpesh gjenden në mesin e popullatës mashkullore. Ky lloj i onkologjisë renditet i dyti pas kancerit të mushkërive.

Mos harroni se prostatiti mund të jetë asimptomatik. Vizitoni urologun ose andrologun tuaj një herë në vit për qëllime parandaluese. Nëse po përjetoni simptoma të prostatitit, vizitoni menjëherë mjekun tuaj.