Si të përkufizojmë prostatitin te burrat?

prostatiti te burrat

Prostatiti është një proces inflamator që zhvillohet në gjëndrën e prostatës tek burrat. Kjo sëmundje ka simptoma të pakëndshme dhe është e mbushur me zhvillimin e komplikimeve, njëra prej të cilave është infertiliteti. Por mundësitë e urologjisë moderne bëjnë të mundur përcaktimin e prostatitit nga manifestimet klinike dhe rezultatet e ekzaminimit, me kohë përshkrimin e të gjitha procedurave të nevojshme mjekësore dhe diagnostike dhe parandalimin e komplikimeve.

Faktorët që çojnë në sëmundje

Agjent shkaktar i prostatitit janë agjentët mikrobikë: Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus, Escherichia coli, etj. Por faktorët predispozues të mëposhtëm mund të provokojnë zhvillimin e një procesi akut inflamator ose përsëritjen e prostatitit kronik:

 • imuniteti i zvogëluar;
 • hipotermi;
 • lëndimet e organeve gjenitourinare;
 • stresi;
 • pirja e alkoolit dhe ushqimit shumë pikant;
 • kongjestion në rajonin e legenit;
 • kapsllëk;
 • pirja e duhanit, dehja kronike e trupit me substanca shkatërruese;
 • stil jetese i ulur;
 • prania e vatrave të infeksionit kronik;
 • semundje seksualisht te transmetueshme.

Prostatiti mund të jetë akut ose kronik. Shpesh, burrat refuzojnë t'i drejtohen specialistëve kur shfaqen ankesa karakteristike:

 • urinim i dhimbshëm;
 • papastërtitë e qelbës, mukusit në urinë;
 • dhimbje në pubis dhe perineum, e cila rritet gjatë urinimit dhe lëvizjeve të zorrëve, si dhe gjatë marrëdhënieve seksuale;
 • rrjedhja e urinës në një rrjedhë të hollë;
 • rritur temperaturën e trupit.

Të gjitha këto shenja tregojnë zhvillimin e një procesi akut inflamator në zonën e legenit. Por vetëm një specialist me përvojë di se si të përcaktojë prostatitin në një njeri dhe të parandalojë ndërlikimet e rrezikshme. Për këtë, është e nevojshme të përdoren të gjitha mundësitë e diagnostifikimit modern laboratorik dhe instrumental. Bazuar në ekzaminimin, i cili përfshin ultrazërit të prostatës, ekzaminimin rektal, është e mundur të bëhet një diagnozë e saktë dhe të vendoset për taktikat e mëtejshme të trajtimit.

Llojet e sëmundjes, shenjat

Shtë e rëndësishme të mos humbni kohë dhe të filloni trajtimin sa më shpejt që të vini re manifestimet e para të sëmundjes. Dhe ato mund të kombinohen me zhdukjen e interesit për intimitet, pagjumësi, frikë dhe shqetësime të brendshme, si dhe me simptoma karakteristike të sëmundjeve që shpesh çojnë në impotencë (diabet mellitus, ulje të niveleve të testosteronit, çrregullime vaskulare). Specialistët duhet të kuptojnë shkaqet e prostatitit.

Prostatiti akut dhe kronik

Prostatiti akut manifestohet nga dehja e përgjithshme me shfaqjen e një sindromi febrile, rritjen e temperaturës së trupit. Shfaqen simptoma të rënda të prostatitit: dhimbje në ijë, rektum dhe perineum. Burri vëren nxitje të shpeshtë dhe dhimbje pas urinimit. Mund të jetë e vështirë të zbrazni fshikëzën, dhe nganjëherë mund të ndodhë mbajtje akute e urinës. Shpesh shkarkimi purulent i bardhë shfaqet nga uretra. Çrregullimet seksuale shpesh ndodhin, epshi zvogëlohet.

Prostatiti kronik nuk është aq i theksuar. Vazhdon në valë, e ndjekur nga periudha të gjata të faljes. Edhe hipotermia e vogël ose një ftohje mund të provokojë një rikthim. Prostatiti diagnostikohet nga manifestimet klinike dhe ankesat e pacientit, si dhe nga ekzaminimi i zorrës së trashë, gjatë së cilës gjenden ënjtje dhe hidhërim të rëndë të gjëndrës.

Prostatiti bakterial

Burrat e moshës së re dhe të mesme shpesh kanë sëmundje kronike të sferës gjenitourinar, duke përfshirë çrregullime urologjike të një natyre bakteriale, që lindin në sfondin e marrëdhënieve seksuale të prishura ose trajtimit me cilësi të dobët të proceseve infektive dhe inflamatore të veshkave, fshikëzës dhe prostatës. Kjo krijon një sfond të pafavorshëm dhe mund të kontribuojë në përkeqësimin e shëndetit seksual të një burri.

Zakonet e këqija kanë një efekt jashtëzakonisht negativ në epsh dhe ngritje. Abuzimi me alkoolin, pirja e duhanit zvogëlojnë tonin e mureve të enëve të gjakut dhe çojnë në qarkullim të gjakut të dëmtuar në organet gjenitourinar. Për të zgjidhur problemin e ereksionit të dobët, është e nevojshme të merret një qasje gjithëpërfshirëse për këtë çështje, të zgjidhni trajtimin me antibiotikë dhe të eleminoni të gjitha infeksionet urogjenitale të fshehura.

Prostatiti abakterial

Ky lloj prostatiti prek shumicën e meshkujve. Prostatiti kronik i etiologjisë jo-bakteriale quhet sindroma e dhimbjes kronike të legenit, e cila ndodh për shkak të një numri shkaqesh dhe faktorësh predispozues.

 1. Refluksi urinar. Për shkak të depërtimit të urinës në indet e gjëndrës së prostatës, zhvillohet një proces inflamator. Kjo është për shkak të presionit të lartë të urinës gjatë zbrazjes së fshikëzës (kur ka ngecje të spermës në traktin urinar), ndryshimet në kanalet e gjëndrës së prostatës.
 2. Marrëdhëniet e papërshtatshme.
 3. Abstinencë e zgjatur seksuale.

Sindroma e dhimbjes kronike të legenit manifestohet nga një sindromë e gjatë e dhimbshme me lokalizimin e dhimbjes në legen, pjesën e poshtme të shpinës dhe perineumit. Burri ndjen dhimbje gjatë urinimit, ulje të epshit, shtim të dëshirës për të zbrazur fshikëzën. Në fazën kronike të sëmundjes, nuk ka shenja të një procesi inflamator në ejakulimin, urinën dhe sekrecionet e prostatës.

Ky lloj prostatiti kronik trajtohet me antibiotikë, alfa-bllokues, ilaçe anti-inflamatore. Përdoren agjentë hormonalë dhe përgatitje bimore anti-inflamatore. Trajtimi me ilaçe zgjat deri në 4 javë.
Njëkohësisht me përdorimin e ilaçeve, përdoren metodat e mëposhtme efektive të trajtimit:

 • një kurs masazhi i prostatës;
 • teknikat e relaksimit;
 • ndikimi në pikat biologjikisht aktive në trup (akupunktura);
 • trajtim kirurgjik (nëse metodat e mësipërme janë joefektive).

Prostatiti asimptomatik

Prostatiti asimptomatik nuk ka manifestime të dukshme. Një burrë ndonjëherë ankohet për dhimbje të shurdhër në zonën pubike, shpinë të ulët, çrregullime të urinës.

Sëmundja ka faktorët predispozues të mëposhtëm:

 • hipotermi e rregullt;
 • urinim i parakohshëm;
 • abstinimi seksual;
 • hipodinamia;
 • uretriti, pielonefriti;
 • pirja e duhanit, alkoolizmi.

Gjatë një përkeqësimi, shenjat e fshira të prostatitit bëhen më të theksuara. Dhimbja dhe çrregullimet e urinimit përkeqësohen.

Kostoja e shërbimeve për diagnozën e prostatitit

Në klinika të ndryshme, është e mundur që brenda një kohe të shkurtër të shqyrtohet dhe vlerësohet plotësisht gjendja e sistemit gjenitourinar mashkullor. Specialistët profesionistë dinë saktësisht se si të kurojnë prostatitin dhe të ndihmojnë pacientin të përballojë simptomat e pakëndshme të sëmundjes. Klinikat janë të pajisura me pajisje inovative që ju lejojnë të merrni informacione të plota të besueshme në lidhje me gjendjen e gjëndrës së prostatës dhe organeve pranë.