Antibiotikët më efektivë për prostatitin

Antibiotikë për trajtimin e prostatitit tek burrat

Prostatitiështë një sëmundje inflamatore e gjëndrës së prostatës. Fillon të zhvillohet në 80% të burrave të rinj midis moshës 20 dhe 30 vjeç. Bëni dallimin midis prostatitit akut dhe kronik. Prostatiti bakterial ndodh në 10% të rasteve. Një kombinim i prostatitit me adenoma të prostatës dhe cistitit është i zakonshëm.

Zakonisht, prostatiti trajtohet në shtëpi, por në rast të një forme të rëndë dhe akute, mund të kërkohet shtrimi në spital.

Informacion i pergjithshem

Bakteret që shkaktojnë inflamacion të gjëndrës së prostatës:

 • Escherichia coli (patogjeni më i zakonshëm);
 • klebsiella;
 • stafilokokë;
 • streptokoket;
 • Pseudomonas aeruginosa;
 • klamidia;
 • mikoplazma;
 • gonokoket;
 • Trichomonas

Simptomat kryesore janë:

 • ndjesi djegieje në uretër;
 • peshë gjatë urinimit;
 • dëshirë e shpeshtë për të urinuar, shoqëruar me siklet;
 • rrjedhë e ngadaltë e urinës;
 • ndjenja e fshikëzës së plotë edhe pas urinimit;
 • potencë e zvogëluar;
 • temperaturë të lartë (në formë akute).

Metodat diagnostike:

 • ekzaminimi dixhital i zorrës së trashë të prostatës;
 • ekzaminimi me ultratinguj i prostatës;
 • ekzaminimi mikroskopik i njollosjes;
 • kultura bakteriale e njollosjes;
 • zbulimi i ADN bakteriale nga PCR - Androflor.

Terapia antibakteriale

Zgjedhja e antibiotikëve për trajtimin e prostatitit është mjaft e kufizuar. Kjo për faktin se vetëm ata antibiotikë që treten mirë në yndyrna janë të aftë të grumbullohen në gjëndrën e prostatës në një përqendrim mjaft të lartë.

Lista e barnave antibakteriale për trajtimin e prostatitit akut:

 • Fluorokinolone;
 • Penicilina;
 • Cefalosporinat;
 • Aminoglikozidet.

Antibiotikë për trajtimin e prostatitit kronik:

 • Fluorokinolone;
 • Makrolide;
 • Tetraciklinat.

Fluorokinolonet

Fluorokinolonet janë mjetet shëruese më efektive për prostatitin bakterial. Droga me spektër të gjerë. Aktive kundër të gjithë agjentëve shkaktarë të prostatitit.

Ato përdoren si për prostatitin akut ashtu edhe për atë kronik.

Efektet anësore:

 • fotodermatit - acarim alergjik i lëkurës i shkaktuar nga rrezet e diellit;
 • tendinitis - inflamacion i tendons;
 • shqetësim i ritmit të zemrës - zgjatja e intervalit Q-T;
 • ankth;
 • shqetësim i gjumit.

Me administrimin e njëkohshëm të fluoroquinolones me barna anti-inflamatore jo-steroide, mund të ndodhin konvulsione të ngjashme me ato në një krizë epileptike.

Në secilin rast specifik të sëmundjes, dozimi dhe forma e aplikimit mund të përshkruhen vetëm nga mjeku që merr pjesë.

Makrolidet

Ilaçet më të mira për prostatitin e shkaktuar nga patogjenë intraqelizorë - klamidia dhe mikoplazma. Ata kanë efekte anti-inflamatore.

Disavantazhi është efikasiteti i ulët ndaj patogjenëve kryesorë - Escherichia coli dhe Klebsiella.

Ato përdoren vetëm për prostatit kronik në formën e tabletave ose kapsollave.

Efektet anësore:

 • rritja e enzimave të mëlçisë në gjak;
 • ngecja e tëmthit;
 • shqetësim i ritmit të zemrës - zgjatja e intervalit Q-T

Kursi është 8 javë.

Tetraciklinat

Aktive kundër klamidisë dhe mikoplazmës. Joefektive ndaj agjentëve të zakonshëm shkaktarë të prostatitit. Përparësia e tyre kryesore është se ato janë mjete të lira dhe efektive.

Ato përdoren vetëm për prostatit kronik.

Kursi i terapisë është 8 javë.

Efektet anësore:

 • ulçera peptike e ezofagut;
 • dëmtimi i mëlçisë dhe veshkave;
 • ngjyrosja e dhëmbëve në të verdhë;
 • fotodermatit;
 • koordinimi i dëmtuar i lëvizjeve.

Penicilina, cefalosporina dhe aminoglikozide

Ato përdoren në formën e injeksioneve në rastet e mëposhtme:

 • rrjedha e rëndë e prostatitit akut;
 • mungesa e efektit kur merrni fluoroquinolones;
 • shkaktari kryesor i prostatitit janë gonokoket.

Nitroimidazolët dhe nitrofuranët

Këto barna përdoren për prostatitin e shkaktuar nga Trichomonas.

Gjatë marrjes së tyre, është rreptësisht e ndaluar të konsumoni alkool.

Efektet anësore:

 • shije metalike në gojë;
 • koordinimi i dëmtuar i lëvizjeve;
 • nivele të rritura të enzimave të mëlçisë në gjak;
 • një rënie në numrin e eritrociteve dhe leukociteve.

Terapia jo-antibakteriale

Për trajtimin e suksesshëm të prostatitit, veçanërisht kronik, përveç marrjes së antibiotikëve, përdoren trajtimet e mëposhtme:

 • masazhi i prostatës është mënyra më e mirë për të përmirësuar furnizimin me gjak dhe shkarkimin e sekrecioneve inflamatore nga gjëndra e prostatës;
 • fizioterapi;
 • barna anti-inflamatore jo-steroide - nuk përdoren paralelisht me fluorokinolonet;
 • preparate bimore;
 • bllokuesit alfa.